четвер, 7 травня 2020 р.

День пам’яті та примирення



День пам’яті та примирення 2020: історія та традиції свята

7 травня 1945 у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт капітуляції Німеччини. При цьому антигітлерівська коаліція офіційно прийняла його тільки 8 травня о 23:01 за берлінським часом (у Москві вже було 00:01 9 травня).
У зв’язку з різницею в часі більшість країн світу відзначає День Перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята – “День перемоги в Європі”), в той час як країни колишнього СРСР – 9 травня.
У листопаді 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Таким чином в ООН визнали, що держави-члени можуть мати власні Дні перемоги, звільнення і святкування. Резолюція пропонує всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один із цих днів або обидва ці дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.
Для України 8 травня-День пам’яті та примирення нове державне свято. Його запровадили тільки в 2015 році за указом колишнього президента Петра Порошенка.

День пам’яті та примирення 2020: історія та традиції свята

Немає коментарів:

Дописати коментар