пʼятницю, 24 січня 2014 р.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту


Xолокост - термін, який означає масове знищення нацистами єврейського населення Європи (в перекладі з грецької це слово означає "цілопалення", інше значення - катастрофа). У 1933-1945 роках систематичним переслідуванням піддалися 60 відсотків єврейського населення Європи. На території колишнього Радянського Союзу загинуло близько двох мільйонів 900 тисяч чоловік єврейської національності.
       Відомо, що майже стільки ж чоловік єврейської національності пережило окупацію, скільки і загинуло. Кожному з тих, кому вдалося врятуватися, хтось допоміг сховатися, ризикуючи власним життям.
1 листопада 2005 Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 60 / 7, в якій постановила, що день 27 січня буде щорічно відзначатися як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. 27 січня був обраний тому, що саме в цей день в 1945 році Радянська армія звільнила найбільший нацистський табір смерті Освенцим-Біркенау (Польща). За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей.
       "Холокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції ГА ООН. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами - ще понад 90 держав.
Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоб уроки Голокосту назавжди збереглися в пам'яті наступних поколінь і сприяли запобіганню актам геноциду в майбутньому.
(за матеріалами сайту http://www.nashakrasa.com.ual)


ПАМЯТИ ЖЕРТВ ХОЛОКОСТА.

Чудовищней нету истории. 
Стучись,пепел,в души живых! 
Освенцимские крематории 
Работали без выходных.
Ариец с ухмылкою щурится: 
"Эй,юде,погрейся в печи!.." 
Неужто всё это забудется? 
О,совесть людей,не молчи!
И только одно утешение - 
Есть место,где надо ответ 
Держать за свои преступления 
И где срока давности нет.
И те изуверы,и те ещё, 
Кто лишь выжигал номера, 
На Страшном суде в самом пеклище 
Узнают,что значит жара!

Александр Бывшев



Немає коментарів:

Дописати коментар