понеділок, 11 квітня 2016 р.

Трагічні сторінки історії

11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів
За рішенням Організації Об’єднаних Націй Міжнародний День визволення в’язнів фашистських концтаборів щороку відзначається 11 квітня. Саме 11 квітня 1945 року в’язні концтабору «Бухенвальд», дізнавшись про наближення союзних військ, підняли озброєне повстання. В таборі в той час знаходилися декілька десятків тисяч ув’язнених з 18 країн Європи. Також цього дня були звільнені в’язні фашистського концтабору «Дора», 22 квітня звільнені в’язні «Заксенхаузена», 29 квітня - «Дахау», 30 квітня - «Равенсбрюка», потім - «Освенцим» і «Майданек», «Маутхаузен» і «Штутгоф».
Сьогодні 11 квітня світова громадськість згадує події, які відбувалися в 1945 році. Концентраційний табір - один з тих жахів, який назавжди закарбувався в людській пам’яті. Минуло вже понад шістдесят п’ять років з того часу, як від неминучої смерті були врятовані в’язні Бухенвальду. 
З кожним роком Велика Вітчизняна війна на крок, на перегорнуту сторінку віддаляється від нас. Та забути звитягу батьків, дідів, прадідів неможливо. Блакитне небо - їхній дарунок, промені щастя в очах - від них. На жаль, усе менше серед нас ветеранів, які вижили після тортур фашистських концтаборів, але пам’ять про них живе. З року в рік, весняного дня, ми приносимо квіти до пам’ятників загиблим в’язням, зі щемом в душі приходимо туди, де стояли страхітливі мури концтаборів «Сирецький», «Бабин Яр», «Дарницький».
Сторінки минулого не треба забувати ніколи. Важкий шлях пройшло «покоління війни» - голод, тяжка, виснажлива праця та багато інших випробувань. Хто залишився в живих, з болем згадує усі ті роки. Скупа чоловіча сльоза навертається на очі ветерана. Головне для нього, щоб це більше не повторилося. «Щоб не повторилося», - відлунюється і в наших серцях.

Немає коментарів:

Дописати коментар