понеділок, 9 жовтня 2017 р.

Сторінками календаря

       14 жовтня, відзначають День Захисника України. У цей день вшановують героїв, що поклали власне життя за рідну землю та мир на ній, а також вітають усіх чоловіків.
    Цей день багатий на свята. 14 жовтня православні християни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці, ознакою якої є те, що вона у цей день покриває землю або листям, або снігом. А ще – є Заступницею від ворогів.
    14 жовтня є також Днем українського козацтва. Як відомо, церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня – одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.
Чому саме в цей день?
    За однією версією легенди, цього дня 860 року столицю імперії Константинополь взяли в облогу руси-язичники. За другою – сталося це у 910 році, а нападниками були араби-мусульмани, зазначають в Українському інституті національної пам’яті. Жителі міста на чолі з духовенством ревно молилися про порятунок до Богородиці. Вона з'явилася над обложеними, покрила їх своєю хусткою-омофором – і нападники відступили. Відтоді й поширився особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці християн, захисниці від ворога.
    Також вважається, що на Покрову у 1942 році було створено Українську повстанську армію, відтак 14 жовтня – це ще й День Української повстанської армії. Хоча не всі історики погоджуються з таким визначенням.
   Водночас, упродовж тривалого періоду чимало українських активістів та патріотів виступали за те, щоб перенести свято Захисника саме на 14 жовтня, скасувавши традиційне святкування 23 лютого.
     У теперішній час День захисника набуває особливого змісту. Через збройну агресію Росії в українському суспільстві ще більше підсилилося прагнення відмовитися від радянських символів та свят – яким, зокрема, був День захисника Вітчизни (23 лютого), знаного з радянських часів як "День Радянської армії і Військово-Морського флоту".
     Ініціативу українців мати своє свято вшанування героїв підтримав президент Петро Порошенко, який 14 жовтня 2014 року, встановив щорічно, саме в цей день, відзначати День захисника України. А також оголосив 14 жовтня неробочим днем на державному рівні.(за матеріалами сайту 24tv.ua)


Немає коментарів:

Дописати коментар